Corazon de Jesus

360.00 

Země: Kostarika

Farma / washing station: Finca El Salitre

Chuťový profil: bluma, sušená datle, karamelové brownie

Doporučená příprava: Filtr

Odrůda: Caturra

Metoda zpracování: Naturální

Nadmořská výška: 1300 m. n. m.

Oblast: Chirripo, Brunca

Acidita: Střední acidita

Cuppingové score: 87

Katalogové číslo: - Kategorie: ,

Představujeme vám další kávu, která si v našich srdcích našla stálé místo – Corazon de Jesus.

Farma / Zpracovatelská stanice:

Tuto kávu vypěstoval na Finca El Salitre Johnny Alvarado Abarca a zpracoval ji ve svém rodinném mikromlýně Corazon de Jesus. Mikromlýn založila rodina Alvarado Fonseca v roce 2015 a od svého otevření se výrazně zlepšil. Některé z jejich káv se dokonce umístily ve finále soutěže Cup of Excellence. Mlýn zpracovává kávu různými metodami, včetně plně promyté, naturální, honey a různých anaerobních procesů.

 

Odrůda:

Caturra je přírodní mutací odrůdy Bourbon. Byla objevena na plantáži ve státě Minas Gerais v Brazílii někdy mezi lety 1915 a 1918. Caturra má mutaci jednoho genu, která způsobuje, že rostlina roste menší (tzv. trpasličí/kompaktní). Po objevení odrůdy Caturra byla od roku 1937 prováděna selekce v Instituto Agronomico (IAC) v Brazílii. Šlechtitelé se zajímali o malou velikost odrůdy, která umožňuje umístit rostliny blíže k sobě, a o její těsně rozmístěné sekundární větve, které umožňují produkovat více plodů na stejném prostoru. Po desetiletí byla jednou z hospodářsky nejdůležitějších káv ve Střední Americe, a to do té míry, že byla často používána (a někdy stále je) jako “měřítko”, podle kterého se testují nové odrůdy. Jedinou nevýhodou této odrůdy je, že je náchylná k chorobám, zejména ke kávové listové rzi. Sladkostí je podobná Bourbonu, je vybalancovaná a lehce citrusová. 

Zpracování:

Třešně se sbírají selektivně ručně a zralé červené třešně se dodávají do mikromlýnu Corazon de Jesus. Třešně se suší na vyvýšených lůžkách a často se přehrabují, aby se zajistilo rovnoměrné sušení. Sušení třešní trvá přibližně 10 až 20 dní. Po vysušení odpočívají třešně přibližně dva měsíce, než se vyloupnou zrnka a připraví na vývoz.
Poznámky našich baristů:

Velmi čistá káva, naturál v kávě vytváří čokoládovou sladkost, která je vyvážená a dominantní ve všech teplotách. Mletí je třeba krapet jemněji než jsme u naturálních káv ze Střední Ameriky zvyklí. Kávě celkově sluší spíše vyšší než nižší teploty při zalévání.
Po napití při vyšších teplotách je káva velmi sladká a ovocnost téměř úplně zaniká. Při postupném chladnutí se objevuje jemná ovocnost podobná sušenému ovoci. Ve všech teplotách je příjemně cítit chuť čokolády a karamelu, při chladnějších se objevuje sladkost sušených datlů a peckovicového ovoce. Káva má ve všech teplotách střední tělo a nižší aciditu.
Doporučený recept na V60:
94 °C voda
300ml vody
20g kávy

mletí 630 micronů (21 kliků na comandante)

0:00 40ml vody
0:35 100 ml vody
1:10 80 ml vody
1:50 80 ml vody
celkový čas kolem 2:50

Hmotnost -
Velikost balení

250 g, 1000 g, 2500 g

Typ pražení

Filtr